Bálint Mohai - Bassoonist

Sajtó

Kaposfest 2017

Augusztus 16-án osztrák és német szerzők hangszeres kompozíciói hangzottak fel a Kaposvári Kamarazenei Fesztivál esti koncertjén. MALINA JÁNOS KRITIKÁJA.

“Először egy sokak által Mozartnak tulajdonított, eredetileg három basszetkürtre komponált B-dúr divertimentót (az újabb Köchel-jegyzékek szerint a K 439b számú ötös sorozat negyedik darabját) adott elő Duleba Lívia fuvolán, Mohai Bálint fagotton és Szaller István szaxofonon. Nos, ha valaki a töltelék-műsorszámnak járó fanyalgással várta ezt a darabot – senki sem ismeri, a hitelessége kérdéses, ráadásul még átirat is –, az alaposan melléfogott. Az öttételes, a műfaj eredeti hagyományainak megfelelően inkább szórakoztató funkciójú darab mozarti szerzősége valóban hihető, különösen a negyedik, a tulajdonképpeni lassú tétel megragadóan komoly hangvétele miatt – a nagy nyereség azonban az előadásnak a magyar fafúvós iskola ragyogó hagyományainak ismeretében is kiemelkedő minősége volt. A tökéletesnek mondható interpretáció fő alkotóelemei a mindvégig kristálytiszta intonáció, a három egészen különböző elven működő hangszer hangszínének maximálisan homogén hangzássá történő összeolvasztása, a választékos artikuláció és a zenélés lenyűgöző nyugalma voltak. A három művész egyénileg is kiemelkedőt nyújtott, de ha feltétlenül ki kellene emelnem egyiküket, akkor Mohai Bálintnak a néhai Vajda Józsefére emlékeztető játéka: érzéki szépségű hangja és a formálás tündéri természetessége vinné el a pálmát.”

https://revizoronline.com/hu/cikk/6785/kaposfest-2017/?fbclid=IwAR1tKcOL1HSqcoeuM4fcXijtUUQPvZewh-iO1gv-a6nELmOgPX1-OdcyfxY

 

Scroll to top